اطمینان خاطر با نرمافزار بهای تمام شده
حضوری پرقدرت در بازاری رقابتی
نرم افزار بهای تمام شده؛ «ستاد ایران» این روزها برای همه نامی شناخته شده است. کمتر فعال اقتصادی یا تولیدکنندهای را میتوان سراغ گرفت که با این نام آشنایی نداشته باشد. تمام تولیدکنندگان که وارد معامله با دولت شدند، تجربه حضور در سایت ستاد را دارند. گام نخست برای شرکت در مناقصه یا مزایده دولتی، ثبتنام در سایت «سامانه تدارکات الکترونیکی دولت» است. سامانهای که از روز نخست با هدف ایجاد شفافیت در معاملات دولتی بنیان گذاشته شد تا کلیه خرید و فروشهای دولتی در این بستر صورت بگیرد.
سایت ستاد ایران چهارده سال پیش، با مصوبه هیات وزیران شکل گرفت تا گام نخست برای ایجاد «عدالت و شفافیت» برداشته شود. از یک سو برای تمام تولیدکنندگان امکان شرکت بدون واسطه در مناقصه دولتی فراهم شد و از سوی دیگر، کلیه دستگاههای دولتی موظف شدند خریدهای سازمانی خود را در این بستر انجام دهند تا به این ترتیب شبهه هرگونه تبانی برای خرید سازمانی از یک تولیدکننده خاص از بین رفته و به رانت برخی از تولیدکنندگان پایان داده شود.
شرکت در مناقصه مستلزم ثبتنام در سایت بوده و در نهایت باید مراحل ثبت کالا، تعیین قیمت، معتبرسازی قیمت و ارسال به خریدار انجام شود. تعیین قیمت کالا مستلزم دقت فراوان است زیرا بعد از ثبت قیمت، امکان ویرایش از بین خواهد رفت و تا زمان اتمام مهلت استعلام یا مناقصه نمیتوان قیمت را ویرایش کرد. «تعیین قیمت کالا» یکی از عوامل مهم در برنده شدن مناقصه است اما نباید به بستری برای ورشکستگی بنگاه اقتصادی، تبدیل شود.
«تعیین بهای تمام شده کالا» از چنان اهمیتی برخوردار است که نرم افزارهایی به این منظور طراحی شده تا به چالش مدیران برای تعیین دقیق بهای کالا پایان دهد. «نرم افزار بهای تمام شده» که در سیستم «مدیریت تولید و بودجهریزی» مجموعه نرم افزارهای جامع و یکپارچه ERP تراز سامانه تعبیه شده، تلاشی است برای ارائه بهای تمام شده مکانیزه و منطقی.
چالش هزینه سربار
تعیین قیمت کالا شاید در کلام ساده باشد اما فرآیندی به غایت پیچیده است که برای تعیین دقیق آن باید تمام عوامل موثر را مدنظر قرار داد و تحلیل کرد. این فرآیند پیچیده میتواند به عامل «بقا یا فنا» یک واحد تجاری تبدیل شود. اگر قیمت منصفانه و دقیق تعیین شود میتواند بقا در عرصه رقابت را تضمین کند. در صورتیکه بالاتر از قیمت منطقی تعیین شود، به عاملی برای حذف از بازار تبدیل شده و تعیین قیمت پایینتر از قیمت نرمال، میتواند به ورشکستگی منجر شود.
اما قابلیت پیشبینی قیمت تمامشده در بسیاری موارد کار بسیار دشواری است. امکان دارد که هنگام محاسبه دستی در سیستم سنتی، تمام عوامل تاثیرگذار و هزینههای اعمال شده را نتوان مدنظر قرارداد. پیشتر برای تعیین بهای تمام شده کالا، قیمت مواد مستقیم به علاوه دستمزد مستقیم ملاک محاسبه قرار میگرفت. اما در تعیین قیمت، هزینههای غیرمستقیم یا سربار ساخت (overhead cost) همچون هزینه اجاره محل، هزینه استهلاک ماشینآلات، هزینههای آب و برق و گاز، هزینههای اداری لحاظ نمیشد، در حالیکه گاهی هزینه سربار از هزینه مستقیم بیشتر میشد.
اگر قرار است تا بهای تمام شده کالا به صورت دقیق مشخص شود باید در کنار هزینههای مواد و دستمزد مستقیم، حتما هزینه سربار را محاسبه و تسهیم هزینه را انجام داد تا بتوان قیمت را مشخص کرد. تعیین قیمت ضمن مدنظر قراردادن این عوامل، بسیار دشوار و زمانبر بوده و زمان زیادی را لازم دارد، بدتر اینکه رضایت خاطری بابت نتیجه کار حاصل نمیشود.
به این منظور میتوان یک نمونه از بهای تمام شده کالا را مثال زد. هزینه مواد مستقیم، هزینه دستمزد مستقیم، هزینه سربار، جمع هزینههای تولید، اضافه میشود موجودی کالا در جریان ساخت ابتدای دوره، بهای تمام شده کالای در جریان ساخت طی دوره، کسر میشود بهای تمام شده کالای در جریان ساخت پایان دوره که بعد از تمام محاسبات، قیمت دقیق استخراج میشود.
«نرم افزار بهای تمام شده» از این قابلیت برخوردار است که «هزینههای سربار و دستمزد به صورت فرمولی و انتخابی از اسناد مالی در دوره محاسباتی» را لحاظ کرده و قیمت را به صورت دقیق و از طریق «روشهای استاندارد» محاسبه میکند. مهمتر اینکه این ماژول میتواند یک گزارش دقیق و منسجم از قیمت تمام شده را در اختیار کاربر قرار دهد. در این گزارش میتوان قیمت تمام شده را به تفکیک مواد مصرف شده، دستمزد داده شده و هزینه سربار تولید مشاهده کرد.
آنالیز واحد با نرم افزار بهای تمام شده
برخی از واحدهای تولیدی برای آسانتر شدن کار و سرعتبخشی به فرآیند تولید، تصمیم میگیرند که بخشی از کارهای واحد تولیدی را برونسپاری کنند. «برونسپاری» رویکردی استراتژیک است که به کاهش هزینه کمک میکند، اما این برونسپاری در بسیاری از مواقع، تبدیل به «چالشی بزرگ» میشود. زیرا امکان قیمتگذاری دقیق محصول با توجه به عوامل تاثیرگذار در قیمت محصولات، از بین میرود. در این شرایط میتوان از «نرم افزار بهای تمام شده» کمک گرفت زیرا از این قابلیت برخوردار است که «خدمات برونسپاری شده» را بر اساس آنالیزی که از واحد انجام میدهد، قیمتگذاری کند.
محاسبات قیمت بر اساس استاندارد LIFO، FIFO
بارها پیش آمده که مدیران سازمان از گزارش مدیریت موجودی در پایان یک دوره مالی رضایت ندارند و بر این باورند که محصولات موجود در انبار به درستی قیمتگذاری نشدند. این گلایهها در بسیاری از موارد وارد است زیرا از راهکار استانداردی برای قیمتگذاری استفاده نشده و موجودی اعلام شده با واقعیت همخوانی ندارد.
اصولا قیمتگذاری درست محصولات انبار مستلزم، بهرهگیری از روشهای استاندارد LIFO، FIFO در پایان دوره مالی است. FIFO یکی از روشهای مدیریت موجودی و از اصلیترین روشهای قیمتگذاری کالا است که بر اساس آن اولین کالاهای خریداری شده برای ارسال به مشتری، از انبار خارج میشود. دو فرمول (کالای آماده فروش = موجودی اولیه + کالای خریداری شده در طول دوره) و (بهای تمام شده کالای فروش رفته = موجودی کالای آماده فروش – موجودی پایان دوره) در این شیوه به کارگرفته میشود. اما در LIFO ارزش موجودی انبار بر اساس کالاهایی که در نوبت آخر خریداری شده، تعیین میشود. البته استاندارد شماره ۸ ایران، استفاده از روش لایفو را برای محاسبه بهای تمام شده موجودی مجاز ندانسته است.
این محاسبات به این دلیل انجام میشود که قیمت کالایی که از انبار خارج و وارد خط تولید شده است، باید به درستی محاسبه شود. البته کالا براساس استاندارد تعریف شده مدیریت، از انبار خارج شده و وارد خط تولید میشود. انتخاب این فرایند نوع محاسبات را تغییر میدهد.
اگر بابت محاسبات پیچیده این دو روش برای مشخص کردن بهای تمام شده کالا، دچار«استرس و نگرانی» شدید، بهتر است تا این نگرانی را کنار بگذارید زیرا نرم افزار بهای تمام شده تراز سامانه به راحتی این کار را انجام میدهد زیرا این ماژول به قابلیت «استفاده از سیاست مصرف کالا (LIFO، FIFO و …) در اولویتبندی رزرو بچ کالا از انبار به مراکز تولیدی» و قیمتگذاری، مجهز شده است.
نرم افزار بهای تمام شده تراز سامانه فرصتی تکرارنشدنی
آزموده را دوباره آزمودن خطا است. این عبارتی است که تمام فعالان اقتصادی باید همواره مدنظر قرار دهند. اگر بارها حذف از بازار به دلیل تعیین قیمت بالا برای محصولات را تجربه کردید یا اینکه به دلیل تعیین قیمت پایین، سرمایه خود را از دست دادید یا به دلیل اشتباه در تعیین قیمت کالا، امکان برنده شدن در مناقصات را پیدا نکردید. وقت آن فرا رسیده که استراتژی خود را تغییر داده و این فرآیند «حساس و پیچیده» را به نرم افزار بهای تمام شده تراز سامانه بسپارید که بتواند یک قیمت دقیق و رقابتی را برای شما تعیین کند. درنتیجه، حوادث تلخ گذشته دیگر تکرار نخواهد شد و شما این امکان را دارید که در بازار «حضوری پرقدرت» داشته باشید و به رقبای خود فرصت ندهید.
این محتوا را در شبکههای اجتماعی با دوستان خود به اشتراک بگذارید!
مقالات مرتبط دیگر:
آخرین دیدگاهها