ماژول رایگان حسابداری مالی تراز سامانه در خدمت شرکتهای دانشبنیان
فرصت ناب بهینهسازی مالی را دریابید
این روزهای شرکتهای دانشبنیان، صدرنشینی را تجربه کرده و دوران مهجوری خود را پشت سر گذاشتند. دیگر کمتر فردی را میتوان پیدا کرد که در ضرورت شکلگیری شرکتهایی با محوریت دانش و فناوری تردید داشته باشد و آن را اولویت نخست کشور برای نیل به توسعه همهجانبه نداند همچنانکه شرکتهای مطرح و ثروتمند در سراسر جهان، قرابتی ناگسستنی با فناوری و علم نوین داشته و توانستند گوی سبقت را از سایر شرکتها بربایند.
سابقه رسمیت قانونی شرکتهای دانشبنیان
روند به رسمیت شناختن شرکتهای دانشبنیان کار راحتی نبود. مدت زمان زیادی طول کشید تا این شرکتها از حاشیه به متن رانده شده و مورد توجه مسئولان حکومتی قرار گرفتند به ترتیبی که شعار سال ۱۴۰۱ به نقشی که شرکتهای دانشبنیان میتوانند در تولید و اشتغال ایفا کنند، اختصاص یافت.
شرکتهای دانشبنیان به همت «لیتل» سابقهای چهل ساله در دنیا دارند، اما با تاخیر وارد ایران شدند و موعد به رسمیت شناختن این شرکتها به سیزده سال پیش باز میگردد. پنجم آبان سال ۱۳۸۹ همان زمانی بود که این شرکتها رسمیت یافتند و قانون «حمایت از این شرکتها و تجاریسازی اختراعات و توسعه نوآوریها» با « سیزده ماده و شش تبصره» به تصویب مجلس رسید و شورای نگهبان آن را تایید کرد.
چه شرکتهایی دانشبنیان هستند؟
از همان زمانی که این قانون با حمایتهای دولتی به تصویب رسید، تاسیس این شرکتها شتابی خیرهکننده و قارچگونه به خود گرفت. بسیاری برای بهرهمندی از «حمایتهای وسوسهکننده دولتی» تلاش کردند تا در ردیف شرکتهای دانشبنیان قرار بگیرند. اما آیا تمام شرکتهایی که با محوریت دانش و فناوری تاسیس شده و به حلقه اتصال صنعت و دانشگاه تبدیل شدند را میتوان یک شرکت دانشبنیان دانست؟
«در ماده ۲» این قانون، بر «گسترش اختراعات و نوآوریهای علمی و اقتصادی و تجاریسازی نتایج اختراعات» تاکید شده و تلاش شده تا ابهامات موجود برطرف شود. طبق «بند ۵ ماده ۱» کالای تولید شده در چنین شرکتهایی، باید واجد شرایطی همچون حیطه فناوریهای متوسط به بالا، برخورداری از پیچیدگی فنی و نیازمند تحقیق و توسعه برای تداوم تولید و ارائه کالایی مبتنی بر دانش فنی و نوآوری باشد.
مجوز فعالیت شرکتهای دانشبنیان
شرکتهای متقاضی پس از تولید کالاها و خدمات دانشبنیان یا ارائه نمونه آزمایشگاهی (برای شرکتهای نوپا)، بر مبنای آییننامه مصوب کارگروه، ارزیابی شده و برای یک مدت محدود میتواند از تسهیلات و مزایای قانون استفاده کند و برای تمدید زمان استفاده از مزایای قانون، باید دوباره ارزیابی شوند.
مدت اعتبار شرکتهای دانش بنیان با یکدیگر متفاوت بوده و مطابق با آییننامه، مدت اعتبار شرکت دانشبنیان نوع ۱ «دو سال» و مدت اعتبار شرکت دانش بنیان نوع ۲ «سه سال» است. شرکت نوع یک، شرکتی فاقد اظهارنامه مالیاتی با درآمد صفر بوده و حداقل به مرحله تولید محصول یا ارائه خدمات خود رسیدهاند، این شرکت دانش بنیان نوع ۱ نام دارند. محصول یا خدمت شرکتهای دانشبنیان نوع ۱ به آسانی قابل کپیبرداری نبوده و نیازمند تحقیق و توسعه است و دارای خواص یا کارکردهای پیچیده است.
دانشبنیان تولیدی نوع دو بیشتر از سه سال از عمرشان گذشته است. در ارزیابی این شرکتها علاوه بر مسائل فنی، مسائل مالی شرکت نیز مورد بررسی قرار میگیرد و باید حداقل ده درصد از فروش ابراز شده در آخرین اظهارنامه مالیاتی شرکت مورد نظر از محصول دانش بنیان شرکت حاصل شود.
انواع شرکتهای دانشبنیان
این شرکتها را میتوان به دو دسته «دولتی و تجاری» تقسیم کرد. اگر سهام دانشگاه بیش از پنجاه درصد باشد، شرکت در ردیف «دانشبنیان دولتی» قرار خواهد گرفت اما اگر فقط اعضای هیئت علمی دانشگاه در شرکت عضو باشند و سهام آن ها کمتر از پنجاه درصد باشد این نوع شرکت دانشبنیان تجاری نام میگیرد. تقسیمبندی دیگری هم در مورد شرکتهای دانشبنیان وجود دارد.
شرکتهای دانشبنیان نوپایی که اظهارنامه مالیاتی ندارند و در سال گذشته درآمد عملیاتی نداشتهاند، میتوانند با ساخت یک محصول، خدمات یا فناوری در سطح ۱، بهعنوان شرکتهای نوپا نوع یک شناخته شوند؛ شرکتهای نوپا که اظهارنامه مالیاتی نداشته و در سال گذشته درآمد عملیاتی نداشتند، اگر کالایی یا خدمتی را در سطح ۲ ارائه کرده و یا تولید و تجهیز کند، بهعنوان شرکتهای نوپا نوع دو شناخته میشوند؛ آن دسته از شرکتهای دانش بنیان که در اظهارنامه سال مالی گذشته خود درآمد عملیاتی داشتهاند حداقل ۲۵ درصد از این درآمد را از طریق فروش کالا یا خدمات با فناوری در سطح ۱ به دست آورده باشند، به صورت شرکت تولیدی نوع یک تایید میشوند؛ آن دسته از شرکتهای دانشبنیان که در اظهارنامه سال مالی گذشته خود درآمد عملیاتی دارند، با دارا بودن یکی از شرایط زیر به صورت شرکت تولیدی نوع دو شناخته میشوند؛ آن دسته از شرکتهای دانشبنیان که معیارهای سطح ۱ و ۲ را نداشته باشند ولی در صورت ارائه فرصت و حمایت، امکان کسب آن معیارها را داشته باشند، در صورت احراز معیارهای ارزیابی، به صورت شرکت مستعد دانشبنیان نوع ۳ شناخته میشوند.
هدف از تاسیس شرکتهای دانشبنیان
وجه تمایز شرکتهای دانشبنیان برخورداری از مدیران و کارکنان تحصیلکرده و اعضای هیات علمی دانشگاهی در حوزه علوم انسانی، فنی و مهندسی و پزشکی است که هدفشان کارافرینی مدرن است. این شرکتها اغلب به همت و تلاش افراد متخصص و تحصیلکرده شکل میگیرد تا بتواند ضمن «کسب درآمد از طریق علم» نیازهای کشور را مرتفع کرده و مشکلات را برطرف کند.
توسعه اقتصادی با محوریت دانش و استفاده بهینه از پتانسیلهای دانشگاهها و موسسات پژوهشی مورد تایید وزارت علوم مهمترین اهداف این شرکتها است. درواقع تجاریسازی نتایج تحقیق و توسعه و تولید محصولاتی با ارزش افزوده در صدر اهداف قرار میگیرد. بدنبال عملیاتی شدن این مهم، میتوان پلهای شکسته بین دانشگاه و تجارت را ترمیم کرد و دانشگاه به عنوان تولیدکننده «علم و ایده» را با بازار به عنوان «متقاضی ایدههای نوین و کاربردی» آشتی داد تا به این ترتیب محصولاتی «با تقاضای بالا» تولید شود.
چگونه شرکت را ثبت کنیم؟
بهرهمندی از تسهیلات قانونی شرکتهای دانشبنیان مستلزم ثبت این شرکتها است. در گام نخست این شرکت باید به صورت عادی در اداره ثبت شرکتهای سازمان ثبت اسناد و املاک کشور به ثبت برسد. میتوان شرکت را در قالب سهامی خاص یا مسئولیت محدود ثبت کرد.
شرکت در قالب شرکت سهامی خاص حداقل به وجود سه نفر و شرکت با مسئولیت محدود به وجود دو نفر نیاز دارد تا این مرحله هیچ تفاوتی بین این شرکت و شرکت دانشبنیان وجود ندارد. دانش بنیانی کردن شرکت در مرحله دوم انجام میشود تا امکان برخورداری از حمایتهای قانونی فراهم شود.
متقاضی باید فرایند ثبتنام را در سامانه http://www.daneshbonyan.ir «معاونت توسعه شرکتهای دانشبنیان» انجام دهد. این معاونت با سرپرستی«رضا اسدیفرد» زیر نظر «معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری» که از همان ابتدا شعار«تجاریسازی علم و فناوری» را انتخاب کرده بود، فعالیت میکند.
اساسنامه شرکتهای دانشبنیان
اساسنامه شرکت دانشبنیان در واقع اساسنامه شرکت تعاونی یا خصوصی است که به روش عادی در سامانه ثبت شرکتها به ثبت رسیده است. در اساسنامه شرکتهای دانشبنیان مواردی چون موضوع فعالیت شرکت، سرمایه شرکت، تاریخ شرکت درج میشود.
در واقع اساسنامه هویت شرکت دانشبنیان است. در این اساسنامه باید اهداف و موضوع فعالیت شرکت دانشبنیان در ماده یک اساسنامه؛ نام شرکت در ماده دو اساسنامه؛ مدت فعالیت شرکت در ماده سه؛ مرکز اصلی، نشانی و تابعیت شرکت دانشبنیان در ماده چهار؛ مقدار سرمایه اولیه شرکت و سهام بینام و یا با نام در ماده پنج اساسنامه؛ تفویض اختیارات، نحوه دعوت از مجمع عمومی، افزایش یا کاهش سرمایه، مدت مدیریت مدیران شرکت، صاحبان امضای مجاز و سال مالی شرکت آورده شود.
در فرآیند ثبت شرکت سهامی خاص اظهارنامه شرکت که شامل نام شرکت، هویت کامل موسسین و محل اقامتگاه آنها، موضوع شرکت، مبلغ سرمایه شرکت و تعیین مقدار نقد و غیر نقد آن، مرکز اصلی شرکت، مدت شرکت، تعداد سهام با نام و بینام و مبلغ اسمی آنها و مقدار مبلغ تعهد شده توسط هر یک از موسسین و نیز مبلغی که پرداخت کردهاند، آمده است. این اظهارنامه باید هنگام ثبت شرکت باید توسط موسسین تنظیم شده و با قید تاریخ به امضای همه آنها برسد. هنگام تشکیل و ثبت شرکت سهامی خاص در ابتدا باید حداقل ۳۵ درصد کل سرمایه تعهد شده تامین شده و مابقی طی مهلت مقرر پرداخت شود.
شرکت دانشبنیان میتواند با مسئولیت محدود هم به ثبت برسد. شرکتی که بین دو و یا چند نفر جهت انجام امور تجارتی تشکیل یافته و هر کدام از شرکا بدون آن که میزان سرمایه هر یک از آنها به سهام و یا قطعات سهام تقسیم شده باشد، در مقابل تعهدات و قروض شرکت فقط تا میزان سرمایه خود مسئول هستند.
این قرارداد باید با رضایت هر کدام از سهامداران که دارای اهلیت هستند به صورت رسمی تنظیم شده و به امضای تک تک آنها و یا نماینده قانونی آنها که دارای اختیار است برسد. شرکت با مسئولیت محدود زمانی تشکیل خواهد شد که تمام سرمایه نقدی شرکت پرداخت شده باشد و تمام سرمایه غیر نقدی آن نیز تقویم و تسلیم شده و در شرکتنامه نیز ذکر شده باشد. لازم به ذکر است تقویم میزان سهم الشرکه غیر نقدی هر یک از شرکا در شرکتنامه ضروری است و چنانچه این مورد ذکر نشود، موجب ابطال قرارداد میشود.
مدارک لازم برای ثبت شرکت دانشبنیان
پس از مراجعه به سایت «معاونت توسعه شرکتهای دانشبنیان» باید مدارک لازم را جهت ثبت شرکت دانشبنیان بارگذاری کرد. رزومه یا یک کاتالوگ برای شرکت، تصویر کالا؛ آخرین اظهارنامه مالیاتی ارسال و ثبت شده در اداره مالیاتی، تصویری از اساسنامه شرکت، تصویری از آگهی روزنامه رسمی شرکت، تصویری از اظهارنامه شرکت دانشبنیان، کپی شناسنامه، کپی کارت ملی اعضای هیات مدیره شرکت دانشبنیان، کپی مدارک تحصیلی اعضا مدیران و موسسین شرکت، آخرین لیست بیمه شرکت دانشبنیان، خلاصه وضعیت حقوق، دستمزد و مزایا را باید بارگذاری کرد.
ارائه تصویر مجوزهای شرکت مانند مجوز کسب، تأسیس، پروانه بهرهبرداری و …. ( اختیاری بودن ارائه این مدرک)؛ ارائه آگهی تأسیس شرکت به همراه آخرین تغییرات رخ داده در روزنامه رسمی (اجباری بودن ارائه این مدرک)؛ ارائه تعهدنامه داشتن نظامنامه مالی (اجباری بودن ارائه این مدرک)؛ ارائه تصویر آخرین اظهارنامه مالیاتی ارسال شده به سازمان امور مالیاتی (اجباری بودن ارائه این مدرک)؛ ارائه آخرین لیست رد شده بیمه شرکت به همراه حقوق و مزایای دریافتی کارکنان (اختیاری بودن ارائه این مدرک)؛ ارائه رزومه و معرفینامه یا کاتولوگی از خدمات شرکت (اختیاری بودن ارائه این مدرک)؛ ارائه نمودار سازمانی شرکت (اختیاری بودن ارائه این مدرک) لازم است.
این مدارک توسط کارگروه مورد ارزیابی قرار میگیرند. سطح فناوری کالا و خدمات ارائه شده باید متوسط یا متوسط به بالا باشند. محصولات با فناوری در سطح یک مورد تایید قرار میگیرند. محصولات با فناوری در سطح دو تایید شده اما مشمول معافیت مالیاتی نمیشوند. محصولات در سطح سه فناوری امکان تایید پیدا نمیکنند.
ویژگی هیاتمدیره
یکی از وجوه تمایز این شرکتها با سایر شرکتها در «هیات مدیره» این شرکتها است. در واقع حداقل دو سوم از اعضای هیات مدیره شرکت، باید بتوانند دو مورد از چهارمورد شرایط اعلام شده همچون «برخورداری از مدرک کارشناسی» و داشتن « حداقل سه سال سابقه فعالیت کاری یا علمی در حوزه فعالیت شرکت و یا سابقه مدیریتی» و «حداقل یک اختراع ثبت شده ارزیابی شده داخلی یا یک اختراع بینالمللی مرتبط با حوزه کاری شرکت» یا «حداقل نیمی از درآمد شرکت در یک سال مالی گذشته شرکت، ناشی از فروش فناوری، کالا و یا خدمات دانشبنیان (شامل خدمات تحقیق و توسعه و طراحی مهندسی مرتبط با فهرست کالاهای دانشبنیان و خدمات تخصصی دانشبنیان) آن شرکت از طریق قرارداد» و « سابقه بیمه پرداختی برای حداقل ۳ نفر از کارکنان تمام وقت شرکت به مدت حداقل ۶ ماه» را داشته باشند.
امتیازات شرکتهای دانشبنیان
تاسیس شرکتهای دانشبنیان، مزیتهایی همچون امتیازدهی و ارتقای رتبه هیئت علمی، امتیاز در مناقصات، اولویت واگذاری سهام مراکز پژوهشی دولتی، اجازه استقرار و کار اداری در املاک مسکونی، تخفیف ویژه خرید نرمافزار؛ تخفیف هزینه آزمون و آنالیز آزمایشگاهی؛ تخفیف پخش آگهی در صداوسیما؛ کمک به حضور در نمایشگاههای داخلی و خارجی؛ ثبت بینالمللی پتنت و نام تجاری؛ پذیرش و اعزام هیات تجاری در کنار سفرهای رئیس جمهوری و وزیر امور خارجه؛ فروش اقساطی و لیزینگ محصولات دانشبنیان؛ تامین دفتر کار و احداث مجتمع فناوری؛ صدور ضمانتنامه؛ وام بلاعوض؛ وام کمبهره؛ وام قرضالحسنه؛ یارانه سود تسهیلات را برای اعضای خود به ارمغان میآورد.
وجود چنین امتیازاتی موجب شده که تعداد شرکتهای دانشبنیان در سراسر کشور از مرز ۸۰۰۰ عدد بگذرد و ماهانه ۸۰۰ پرونده مورد ارزیابی قرار میگیرد که این کار توسط کارگزاران مجاز ارزیابی که نام و مشخصات شرکت به همراه نام مدیرعامل، سرارزیابها و ارزیابان مالی که همگی در سایت معاونت توسعه شرکتهای دانشبنیان درج شده، انجام میشود.
تضمین بازار شرکتهای دانشبنیان
تولید کالای دانشبنیان در صورت سنجش نیاز بازار قطعا با فروش خوبی روبرو خواهد شد زیرا پیشتر نیازسنجی لازم صورت گرفته و بازار فروش آن تضمین شده است.
البته سایت معاونت توسعه شرکتهای دانشبنیان از این مزیت برخوردار است که نیازهای فناورانه را اعلام میکند. تنها لازم است تا سری به این سایت بزنید تا خریداران طرحهای پژوهشی و نوآورانه و فناورانه سفارشی را بیابید. ساخت فشارسنج در رنجهای مختلف، مطالعه و بهرهبرداری از کشت برنج با استفاده از سیستم آبیاری قطرهای؛ تصفیه آب شرب به روش انعقاد الکتریکی؛ تولید مکملهای تغذیهای بر پایه پروتئین با هدف بهبود رژیم غذایی زنان باردار و کودکان زیر ۵ سال ساکن مناطق محروم؛ پوشش ضدسایش برای پرههای ایمپلر اگزاست فن کارخانه فرآوری از جمله نیازهای فناورانه است که میتوان آن را تولید کرد و دغدغهای بابت فروش این محصولات نداشت چون خریدار خود پیشتر چنین نیازی را اعلام کرده است و امکان ندارد که مشکلی بابت فروش کالا و تامین درآمد ایجاد شود.
معافیت مالیاتی شرکتهای دانشبنیان
یکی از مزیتهای شرکتهای دانشبنیان برخورداری از معافیت مالیاتی است. به همین دلیل تاسیس این شرکتها با استقبال روبرو شده است. البته معافیت شرکتهای دانشبنیان تنها مربوط به قانون مالیاتهای مستقیم است؛ اما شرکتهای مستقر در پارک علم و فناوری در صورت هماهنگی با مدیریت پارک علم و فناوری میتوانند از معافیت مالیاتی حقوق کارکنان مستقر در پارک برخوردار شوند. این نکته را باید همواره مدنظر قرار داد که شرکتهای دانشبنیان از مالیات بر ارزش افزوده معاف نمیشوند و باید آن را پرداخت کنند.
مبلغ معافیت مالیاتی این شرکتها باید به دو بخش مساوی تقسیم شود. ۵۰ درصد میزان معافیت مالیاتی باید صرف افزایش سرمایه شرکت و ۵۰ درصد مابقی باید در تحقیق و توسعه هزینه شود.
طبق ماده ۲۲ فصل ۶ آییننامه قانون حمایت از شرکتهای دانشبنیان درآمدهای مشمول مالیات شرکتها و موسسههای دانشبنیان ناشی از قراردادها و فعالیتهای تحقیق و توسعه، تجاریسازی و تولید محصولات و خدمات دانشبنیان به مدت پانزده سال از مالیات موضوع ماده ۱۰۵ قانون مالیاتهای مستقیم معاف هستند. به منظور بهرهمندی از این معافیت باید هرگونه درآمد حاصل شده از کالای دانشبنیان را در سامانه ارزیابی شرکتهای دانش بنیان ثبت کرد تا پس از طی فرایند ارزیابی و در صورت تایید، کالا جزو کالاهای مشمول معافیت مالیاتی قرار بگیرد.
در اظهار نامه مالیاتی لازم است تا درآمد معاف از مالیات در جدول معافیتها ثبت شود. در غیر این صورت امکان دارد که شرکت در هنگام بررسی توسط ممیزین با مشکل مواجه شود. به همین دلیل هر شرکت دانشبنیانی لازم است تا از نرمافزارهای نوین و مدرن حسابداری بهره بگیرد تا بتواند فرآیند مالیاتی خود را بهینهسازی کند تا برای دریافت معافیتها دچار مشکل نشده و به موقع از معافیتها و مزایا بهرهمند شود.
فرصتی ناب
بهرهمندی از معافیتهای مالیاتی در شرکتهای دانشبنیان در گرو «ترمیم ساختار مالی و حسابداری» شرکت است. موضوعی که در برخی از موارد مورد غفلت واقع شده و صاحبان شرکت به دلیل مشغولیت زیاد، فراموش میکنند که درآمد حاصل از کالا را در جدول معافیتها مطرح کنند. تبعات این غفلت خیلی زود دامن شرکت دانشبنیان را میگیرد زیرا فرآیند ارزیابی مالی فرجامی نخواهد داشت. بدتر اینکه شرکت امکان بهرهمندی از معافیتها را پیدا نمیکند.
ضرورت رفع این چالش و انتخاب راهکاری مطمئن موجب شد تا شرکت نرم افزاری تراز سامانه در راستای عمل به مسئولیت اجتماعی خود، فرصتی را در اختیار شرکتهای دانشبنیان قرار دهند تا بتوانند ماژول عمومی حسابداری خود را به صورت رایگان از این شرکت دریافت کنند.
در صورت تهیه این نرم افزار حسابداری رایگان و برخورداری از یک حسابدار میتوان به وضعیت حسابداری شرکت سر و سامان داده و روند بهینهسازی را به درستی طی کنند. در این صورت حسابدار میتوانند شرایط مالی شرکت را سازماندهی کرده و آن را از آشفتگی مالی نجات دهند البته بهرهمندی از امکانات تخصصیتر نیازمند خریداری ماژول تخصصی است.
امکان بهرهمندی رایگان از ماژول عمومی حسابداری تراز سامانه، فرصتی بینظیر است که به شرکت کمک میکند تا شرایط مالی را به خوبی مدیریت کرده و به خوبی بتواند از معافیتها برخوردار شود البته این فرصت در اختیار سازمانهای غیردولتی و استارتآپها هم قرار گرفته است که پازل عمل به مسئولیت اجتماعی شرکت تراز سامانه را تکمیل میکند.
این محتوا را در شبکههای اجتماعی با دوستان خود به اشتراک بگذارید!
مقالات مرتبط دیگر:
آخرین دیدگاهها