ماژول عمومی رایگان حسابداری تراز سامانه یاریگر استارتآپها
تجربه خوش گذر از آشفتگی مالی
استارتآپ؛ انسان امروز در محاصره استارتآپها چنان گرفتار شده است امکان رهایی از آن را ندارد. فرقی ندارد که بخواهد ارزانترین بلیط هواپیما بگیرد یا کتابی را در سایت جستجو کرده و خریداری کند یا یک تاکسی اینترنتی بگیرد یا خدمات باغبانی دریافت کند. شاید هم بخواهد قبل از رفتن به مسافرت هتل رزرو کرده یا دوستی را آن سوی مرزها با ارسال دسته گلی بابت هدیه تولد سورپرایز کند.
نقشآفرینی استارتآپها در «لحظه لحظه» زندگی انسان موجب شده که استارتآپها به جز جداییناپذیر زندگی تبدیل شود زیرا با ارائه یک نوآوری جدید و مبتکرانه تلاش دارد تا زندگی انسان را راحت کرده و از میزان دشواری امور بکاهد.
استارتآپ شرکتی نوپا با راهکارهای نوآورانه
مهمترین وجه تمایز استارتآپها ارائه یک «ایده نوآورانه» و «خلاقانه» در حوزه تکنولوژی است. ایدهای که پیشتر توسط فرد یا گروهی مطرح نشده باشد و اولین بار برای «پر کردن یک خلا» در زندگی ارائه شود یا اینکه بتواند گرهی از کار روزمره مردم بازکند. «ارائه یک نوآوری جدید» رکن بنیادین چنین شرکتی است.
عواملی همچون کار تیمی؛ امکان توسعهپذیری و مقیاس پذیری کسبوکار؛ ریسکپذیری نسبتا بالا؛ آسیبپذیری نسبت به رقبا قدیمیتر؛ اعتبار کم در ابتدای راه توسعه از دیگر مشخصات این شرکتها است. میزان اقبال جامعه به ایدههای نوآورانه چنین شرکتی، در واقع تعیینکننده موفقیت یا شکست است.
در «صورت استقبال جامعه»، شرکت یک شبه پلههای ترقی را طی خواهد کرد و احتمال دارد که در ردیف یونیکورنها قرار بگیرد و در صورت «عدم استقبال» مجبور است که «مسیر نیستی» را بپیماید یا در ارائه راهکارهای نوآورانه خود تجدیدنظر کند. در واقع خاصیت استارتآپ از میزان تاثیرگذاری در جامعه نشات میگیرد. اگر شانس با استارتآپ یار باشد، امکان رشد و سوددهی عالی در کوتاهترین زمان فراهم خواهد شد.
استقبال استارتآپ از ریسک
استارتآپها با ریسکپذیری بالا همزاد هستند. این شرکتها بر خلاف جریان حاکم جامعه حرکت میکنند چون محصول یا خدمتی را ارائه میدهند که معلوم نیست، جامعه نسبت به آن چه واکنشی نشان میدهد. فعالیت این شرکتها در واقع «راه رفتن در مه» است با وجود نیازسنجی علمی و تحقیقات گسترده نمیتوان با اطمینان اعلام کرد که ایده مورد نظر مسیر تجاری شدن و درآمدزایی را میپیماید یا اینکه شکست میخورد.
راهاندازی یک گلفروشی آنلاین به همان اندازه که ایده نوین و مبتکرانهای به نظر میرسد با این ریسک روبرو است که موردپسند جامعه قرار نگیرد و طرح شکست بخورد. به همین دلیل باید مراتب احتیاط در سرمایهگذاری را لحاظ و سرمایه هنگفتی را در ابتدای فعالیت به شرکت تزریق نکرد زیرا این شرکتها در ابتدای فعالیت خود ضررده هستند و مدت زمانی طول میکشد تا در جامعه شناخته شوند و مورد استقبال قرار بگیرند.
نیاز فوری استارتآپ به شتابدهنده
استارتآپها برای پیشبرد برنامههای خود نیازمند بکارگیری روشهای مدرن مدیریت و بازاریابی هستند تا بتوانند در بازار «حرفی برای گفتن» داشته باشند. اما تحقق این هدف مهم در توانایی یک شرکت نوپا با تعدادی از متخصصان جوان و تحصیلکرده و البته بیتجربه نیست که از مختصات بازار شناختی ندارند و به تازگی از دانشگاه وارد بازار کار شدند.
در چنین شرایطی، شرکت برای توسعه خود نیازمند کمک یک حامی است تا بتواند به اهداف مدنظر دست پیدا کند. این اصل اساسی را باید به خاطر سپرد که نباید زمان را برای اجرای طرحهای مبتکرانه از دست داد زیرا این امکان وجود دارد که شرکت دیگری با طرحی مشابه بتواند بازار را در اختیار گرفته و شرکت استارتآپی را زمین بزنند.
نگرانی از احتمال «حذف از بازار توسط رقبا» و «تسخیر بازار توسط طرحهای مشابه» موجب شده که شرکتهای استارتآپی به فرآیند «شناخته شدن» خود در بازار سرعت ببخشند و در واقع رویکرد «به ایده خود شتاب دهید» را در پیش بگیرند.
«شتاب دادن به ایدههای نوآورانه» در صلاحیت شرکتهای استارتآپی نیست. این مسئولیت بزرگ را باید به «دست شرکتهای شتابدهنده» به عنوان «کاردان کار» سپرد، زیرا شرکتهای شتابدهنده به کمک یک برنامه شتابدهنده میتوانند شرکت نوپا را از فرش به عرش برسانند. این شتابدهندهها به استارتآپهای تازهکار، خدمات متعددی همچون مشاوره، طراحی پلن، معرفی استارتآپ، جذب همکار، جذب سرمایهگذار را ارائه میدهند و در نهایت در سود مشارکت کرده یا بخشی از سهام شرکت را در اختیار میگیرند.
وجود چنین خدماتی موجب شده که شرکتهای شتابدهنده، تبلیغاتی همچون «از صفر تا صد طرح استارتآپی خود را به ما بسپارید» را بارها مطرح کنند. البته این یک تبلیغ اشتباه نیست، تجربه ثابت کرده که شرکتهای استارتآپی با وجود برخورداری از کمک و مشاوره تیمهای مشاور شتابدهنده، این امکان را پیدا کردند که خیلی زود خود را توسعه داده و به درآمدزایی برسند.
شتاب دهندهها برای عملیاتی کردن یک ایده «نوآورانه و مبتکرانه» و تبدیل آن به یک «پلن تجاری و درآمدزا» باید مراحل پذیرش استارتآپها؛ منتورشیپ (مربیگری)؛ حمایت و همکاری؛ جذب سرمایهگذار را طی کنند.
در چنین شرایطی ابتدا باید ایده و طرح مورد ارزیابی شرکت شتابدهنده قرار بگیرد. ثبتنام از طریق وبسایت شتابدهنده، پر کردن کاربرگها، ارسال طرح، بررسی اولیه توسط کمیته ارزیابی، جلسه حضوری یا مجازی،ارائه اطلاعات لازم توسط استارتاپ، ارزیابی نهایی ایده، پذیرش و تدوین برنامه عملیاتی باید طی شود. پس از گذراندن این دوره باید فاز استقرار صورت بگیرد تا تیم تحت آموزش و مشاوره قرار گرفته و امکان گسترش طرح فراهم شود.
انتخاب ایده نواورانه توسط شرکتهای شتابدهنده متضمن این است که این ایده در گام نخست باید منحصر به فرد و نوین باشد. در گام دوم بتواند نیاز عده زیادی را برطرف کند در گام سوم از مزیت رقابتی برخوردار باشد. در گام چهارم امکان تبدیل به یک طرح عملیاتی را داشته باشد. مجموعه این ویژگیها باید در یک طرح نوآورانه وجود داشته باشد تا احتمال انتخاب آن توسط تیم شتابدهی افزایش یابد.
در نتیجه چنین انتخابی میتوان اطمینان پیدا کرد که امکان رشد سریع و صحیح شرکتهای استارتآپی مهیا میشود زیرا شتابدهنده مجموعهای کامل از خدمات مورد نیاز برای رشد یک کسب و کار نوپا را نظیر منابع مالی، انواع مشاوره، فناوریها و تجهیزات مختلف و همچنین فضایی را جهت استقرار شرکت نوپا در یک بازه زمانی تقریبا کوتاه در اختیار استارتآپ قرار میدهد.
هدف شرکت این است که یک استارتآپ به صورتی رشد کرده و تقویت شود که بتواند بعد از مدتی بدون کمک شتابدهنده به فعالیت ادامه داده و درآمد خوبی کسب کند. این شتابدهندهها در حوزههای متفاوتی فعالیت کرده و مراحلی همچون ارزیابی ایده (ورود به دوره سه ماهه پیش شتابدهی پس از ثبت نام در وب سایت، بررسی طرح و انجام مصاحبه با تیمهای تایید شده)؛ پیشاشتابدهی (استفاده رایگان از فضای کار اشتراکی و خدمات مشاوره، منتورشیپ و طی یک دوره سه ماهه)؛ شتابدهی (دریافت سرمایه اولیه و بهرهمندی از خدمات شتابدهنده به مدت ۶ ماه در صورت پذیرفته شدن برای ورود به شتابدهی)، سرمایهگذاری (جذب سرمایهگذار) و پساشتابدهی (خروج استارتاپها از شتابدهنده و فعالیت به صورت مستقل و بهرهمندی از مشاوره) را برای یک کسب و کار نوپا اجرا میکنند.
استارتآپ و حق مالکیت معنوی ایده
مهمترین دارایی یک شرکت استارتآپی دارایی معنوی آن یعنی ایده نواورانه است. به منظور حمایت از این ایده باید آن را در مراجع دولتی ثبت کرد تا به راحتی فردی نتواند آن را کپی کند.
به منظورعملیاتی کردن باید ابتدا ایده را در سامانه مرکز مالکیت فکری ثبت کرد. این مرکز زیرنظر سازمان ثبت اسناد و املاک کشور قوه قضاییه فعالیت میکند. پس از ثبت اظهارنامه به صورت الکترونیکی در صورت بروز نقص پرونده لازم است تا اقداماتی در جهت رفع نقص صورت بگیرد وگرنه اظهارنامه باطل میشود. در نهایت این ایده توسط کارشناسان مرکز مالکیت فکری مورد ارزیابی قرار میگیرد که آیا طرحی مشابه با طرح ارائه شده توسط فرد در سامانه ثبت شده است یا خیر؟ اگر ایده شباهت صدردرصدی داشته باشد، ایده رد میشود اما اگر تشابه داشته باشد، متقاضی باید بتواند کارشناسان مرکز را مجاب کند.
چنانچه ایدهای مشابه با آن را پیدا کنند، شخص باید به صورت حضوری به اداره مراجعه کند و آنها را متقاعد سازد که ایده او متفاوت است. اگر کارشناسان در مورد «بکر بودن و عدم تشابه با ایدههای دیگر» مجاب شدند. در این صورت ابلاغیه پذیرش صادر میشود. سی روز بعد از صدور ابلاغیه پذیرش، باید حقالثبت را پرداخت کرده و این ایده در روزنامه رسمی منتشر شده و در نهایت برای وی گواهینامه صادر میشود.
مدارک ثبت ایده استارتآپ
برای ثبت ایده میتوان از دو طریق اقدام کرد یا ثبت از طریق اشخاص حقوقی انجام شود یا اشخاص حقیقی. اشخاص حقوقی به مدارکی همچون آدرس محل فعالیت شرکت؛ تکمیل و ارئه کردن فرم درخواست ثبت ایده؛ تهیه روزنامه تأسیس و آخرین تغییرات شرکت؛ کپی مدارک شناسایی مدیرعامل؛ ارائه نمونه ایده فکری و توضیحات کامل درباره آن است. اشخاص حقیقی هم به مدارکی همچون نمونه ایده فکری و توضیحات مفصل در این خصوص؛ کپی مدارک شناسایی فرد متقاضی؛ ارائه فرم درخواست ثبت ایده و تکمیل کردن آن نیاز دارند.
با وجود سختگیری در حفاظت از ایدههای نوآورانه لازم است تا با افراد قابل اعتماد کار کرده و از ابزارهای قانونی مانند قرارداد عدم افشا (NDA) یا قرارداد عدم رقابت (NCA) بهره بگیرید. مهمتر اینکه ایده خود را ثبت کنید و بابت آن ایده، هزینه پرداخت کنید، در صورت سنگین بودن هزینه، گزینه ثبت موقت را انتخاب یا از ثبتنام تجاری استفاده کنید.
مرجع ثبت استارتآپ
همان زمانی که ایده شکلگیری شرکت استارتاپی متولد میشود، باید شرکت را ثبت کرد تا از نظر قانونی، شرکتی رسمی محسوب شود. با توجه به اینکه شرکت استارتاپ معمولا دارای یک خدمت یا محصول بر پایه علم و فناوری است، ثبت شرکت دانشبنیان بهترین گزینه است.
البته شرکت دانشبنیان هم باید در قالب یک شرکت تجاری ثبت شود سپس مجوز دانشبنیان را دریافت کند. برای ثبت استارتآپ باید این شرکت را در اداره ثبت شرکتها در قالب مسئولیت محدود یا شرکت سهامی خاص ثبت کرد. در بیشتر کشورهای آمریکایی و اروپایی، معمولاً شرکت استارتاپ را در قالب مسئولیت محدود ثبت میکنند چراکه این نوع شرکتها مسئولیت کمتری برعهده شرکا میگذارد. شرکا فقط به اندازه سرمایه خود، در شرکت پاسخگوی تعهدات هستند و سرعت تصمیمگیری نیز بالا است.
ثبت شرکت با مسئولیت محدود الزامی به تعیین بازرس نداشته و برای مدت مدیریت، محدودیتی تعیین نمیشود. سرمایه اولیه در شرکت با مسئولیت محدود تنها در اساسنامه قید شده و نیازی به افتتاح حساب و واریز وجه نیست.
برای ثبت شرکت به صورت «مسئولیت محدود» باید مدارکی همچون ارائه دو برگ شرکتنامه رسمی تکمیل شده؛ دو نسخه صورتجلسهی هیئتمدیره که توسط بازرسین امضا شده باشد؛ دو جلد اساسنامه شرکت تکمیل شده؛ دو برگ تقاضانامه ثبت شرکت با مسئولیت محدود؛ دو نسخه صورتجلسهی مجمع عمومی مؤسس امضاء شده توسط بازرسین؛ امضاء تمام موارد ذکر شده؛ تهیه تقاضانامه و شرکتنامه از اداره ثبت شرکتها؛ اصل گواهی عدم سوءپیشینه تمامی شرکا و مدیران؛ فتوکپی کارت ملی و شناسنامه بازرسین؛ ارائه اصل وکالتنامه دادگستری در صورت داشتن وکیل؛ تأییدیه هیئتمدیره اشخاص حقوقی سهامدار، مبنی بر غیردولتی بودن آن؛ اخذ و ارائهی مجوزهای مربوطه در صورت نیاز (بنا به تشخیص کارشناس اداره ثبت شرکتها)؛ معرفینامه نمایندگان در صورتی که سهامداران و اعضا هیئتمدیره از بین اشخاص حقوقی باشند؛ ارائه تصویر روزنامه رسمی آگهی تأسیس یا آخرین تغییرات آن؛ کپی مدارک شناسایی همه اعضا شرکت (در مواردی که تعداد شرکا بیشتر از ۱۲ نفر است؛ تصویر برابر با اصل مدرک کلیه شرکا، مدیران و هیئت نظارت لازم است) تکمیل فرم تعیین نام به ترتیب اولویت نامهای پیشنهادی و همچنین فیش واریزی را تهیه و ارائه کرد.
شرکت سهامی خاص شرکتی بازرگانی است که تمام سرمایه آن توسط مؤسسین تأمین شده و تمام یا قسمتی از سرمایه میتواند به صورت غیرنقدی باشد. مسئولیت سهامداران در مقابل قرضهای شرکت، محدود به مبلغ اسمی سهام آنها است. مدارک لازم برای ثبت شرکت به صورت سهامی خاص باید مدارکی همچون دو نسخه اظهارنامه شرکت سهامی خاص تکمیل شده؛ ارائه دو نسخه صورتجلسه مجمع عمومی مؤسسین؛ دو نسخه اساسنامه تکمیل شده شرکت سهامی خاص؛ کلیه موارد ذکر شده باید به امضای تمام سهامداران برسد؛ از بانکی که حساب شرکت در شرف تأسیس در آنجا افتتاح شده است؛ باید گواهی مبنی بر پرداخت حداقل ۳۵ درصد سرمایه اولیه تعهد شده شرکت ارائه شود؛ فتوکپی شناسنامه و کارت ملی تمامی اعضای هیئت مدیره، سهامداران و بازرسین (البته باید با اصل برابر شده باشند)؛ پرداخت فیش؛ اصل وکالتنامه یا کپی برابر اصل وکالتنامه؛ گواهی عدم سوءپیشینه کیفری برای کلیه اعضای هیئت مدیره و بازرسان شرکت که از مراکز پلیس+۱۰ تهیه شده؛ ارائه اصل قیمنامه یا کپی برابر اصل قیمنامه؛ ارائه اقرارنامه بازرسان در متن صورتجلسه مبنی بر اینکه هیچگونه نسبت فامیلی نسبی و سببی با مدیرعامل و مدیران شرکت تا درجه سوم از طبقه اول و دوم ندارند؛ همچنین بازرس و یا همسرش نیز از مدیران و مدیرعامل شرکت به طور موظفی حقوق دریافت نمیکنند؛ درصورتیکه سهامداران و اعضا هیئتمدیره از بین اشخاص حقوقی باشند؛ معرفینامه نمایندگان ضروری است؛ ارائه کپی برابر اصل پاسپورت برای اشخاص حقیقی و ارائه گواهی ثبت شرکت که حاوی آخرین وضعیت شرکت است برای اشخاص حقوقی (در صورت داشتن سهامدار خارجی)؛ در صورت وجود سهامدار خارجی باید اصل و ترجمه وکالتنامه و همچنین اختیارنامه وکیل سهامدار خارجی ارائه شود که اشخاص حقوقی و حقیقی را دربرمیگیرد.
مزایای داشتن شرکت استارتآپ
شرکت استارتآپی به محض دریافت مجوز از مزایایی همچون فعالیت رسمی و قانونی؛ اطمینان و اعتماد بیشتر جهت سرمایهگذاری؛ افتتاح حساب بانکی تجاری به نام شرکت؛ شرکت در مناقصات سایر شرکتها و ارگانها برخوردار میشود. دولت در راستای توسعه اقتصاد دیجیتال طرحهای حمایتی همچون نوآفرین را اجرایی کرد. بر اساس این طرح، استارتآپ امکان بهرهمندی از وامهای کمبهره و طولانیمدت را پیدا خواهند کرد. مهمتر اینکه برای این شرکتهای نوپا معافیت مالیاتی همچون معافیت از مالیات در صورت ارائه یک محصول یا خدمت نوآورانه؛ عدم الزام به بیمه کردن افراد کارورز یا کارآموز به مدت دوسال؛ امکان استفاده از فضای اشتراکی برای فعالیت؛ معافیت از پرداخت مالیات در استارتآپهایی با عمر کمتر از سه سال، عدم نیاز پرداخت بیمه تامین اجتماعی برای سهامدارانی که کارفرما محسوب میشوند؛ درنظر گرفته شده است.
چشم انداز ترسیم شده
ایجاد ایدههای نواورانه و خلاقانه در کشور طرفداران زیادی پیدا کرده است به همین دلیل رشد کمی این شرکتها حیرتآور است. این شرکتها در هر حوزهای که به مخیلهاتان خطور نمیکند، در حال ارائه خدمات هستند و تلاش دارند تا هر روز بیش از گذشته، بازار بیشتری را به خود اختصاص دهند. اما چشمانداز پیشروی این شرکتها همیشه عالی نیست. در بسیاری از موارد این شرکتها شکست خورده و ناچار هستند تا بازار به رقبا واگذار کنند.
USSBA (مرکز کسب و کارهای کوچک آمریکا) استارتآپ را کسب و کارهایی میداند که حول محور فناوری و تکنولوژی شکل گرفته و از پتانسیل بالایی برای رشد برخوردار است. این کسب و کارها یا خیلی زود امکان توسعه پیدا میکند یا اینکه به دلیل عدم استقبال جامعه از بازار حذف میشود.
رشد سریع شرکتهای استارتآپ
در صورت موفقیت، این شرکتها رشد سریع غیرقابل تصوری را تجربه خواهند کرد. رشد این کسب و کارها آنقدر سریع است که فرصتی را برای این شرکتها باقی نمیگذارد تا به وضعیت مالی خود رسیدگی کنند. در چنین شرایطی، وضعیت حسابهای شرکت به همریخته و آشفتگی بر سیستم مالی شرکت حاکم میشود.
ضرورت نظاممند کردن سیستم مالی شرکت و سازماندهی حسابهای شرکت و جلوگیری از بهمریختگی ایجاب میکند که از نرمافزارهای حسابداری به موقع استفاده شود تا بتوان شرایط موجود را کنترل کرد.
شرکت نرم افزاری تراز سامانه به منظور کمک به توسعه شرکتهای استارتآپی، مشوقهای نرم افزاری مالی را درنظر گرفته و ماژول عمومی نرم افزار حسابداری را به صورت رایگان در اختیار استارتآپها قرار میدهد تا به کمک یک حسابدار بتوانند به وضعیت مالی شرکت سر و سامان بدهند.
در چنین شرایطی، این شرکتهای نوپا بابت انجام کارهای حسابداری خود دغدغه ندارند زیرا این امکان برایشان فراهم شده است که شرایط مالی شرکت را در فرصت مناسب مدیریت کنند. در صورت ساماندهی به موقع ساختار مالی شرکت، پس از رشد غیرقابل تصور، استارتآپ دیگر دغدغه مالی نداشته و ناچار نیست که بحران مالی و حسابداری را تجربه کند.
البته بهرهمندی از امکانات تخصصیتر مستلزم خرید ماژولهای تخصصی است. اما به کمک همان ماژول عمومی میتوان «حساب و کتاب» شرکت را منسجم کرد. این فرصت بینظیر در اختیار شرکتهای نوپا قرار گرفته است تا به صورت رایگان از این نرم افزار استفاده کنند و جلوی بروز هرگونه آشفتگی مالی را بگیرند. پس بهتر است تا این شرکتها فرصت را غنیمت بدانند و زودتر از این ماژول استفاده کنند همچنانکه این ماژول رایگان در اختیار شرکتهای دانشبنیان و سازمانهای غیردولتی هم قرار خواهد گرفت تا پازل عمل به مسئولیت اجتماعی شرکت تراز سامانه تکمیل شود.
این محتوا را در شبکههای اجتماعی با دوستان خود به اشتراک بگذارید!
مقالات مرتبط دیگر:
آخرین دیدگاهها